Scurt istoric

     Din 1997 si pana in 2004, hibridul de mur H6, sub denumirea de OREST  a fost  recomandat pentru cultură începând cu anul 2005 (autor, dr. ing. Dumitru Iftime, conform certificatului pentru înregistrare ca soi nr. 2334/17 mai 2005).

     Soiul nou de mur OREST are următoarele caracteristici;

  • soi productiv, cu producţii constante şi mari (13-14 t/ha), care depăşeşte soiurile martor cultivate cu 29,6-70,15 la sută;
  • fructele sunt de calitate extra / superioara, în proporţie de sută la sută;
  • maturitatea de recoltare a fructelor este mijlocie, fiind necesar de efectuat 7-8 reprize de re-coltare;
  • cantitatea cea mai mare de fructe recoltată se înregistrează la reprizele trei şi patru, perioada de recoltare fiind cuprinsă între 35-55 zile, în funcţie de condiţiile climatice ale anului;;
  • soiul are talie înaltă, drajonează mijlociu şi este precoce, începând să rodească din anul al doilea de la plantare;
  • are un comportament foarte bun atat  în procesul de polenizare cat si sub aspectul gradului de scuturare al fructelor;
  • comportare buna la ger, la îngheţurile târzii, la secetă şi la boli .

 

Caracteristicile fizico-chimice şi însuşirile tehnologice ale soiului Mur Orest:

  • fructe mari ca dimensiune (23,3 mm) şi greutate (6,2 g/fruct)
  • drupeolele care formează fructul sunt mari, având o bună coeziune între ele
  • murele au un conţinut bun în substanţă uscată (12 la sută) şi o bună adaptabilitate la recoltarea manuală şi mecanizată
  • tehnologia de înfiinţare şi exploatare a culturii acestui soi nu reclamă condiţii speciale faţă de cultura normală a speciei.